Deprecated: class-phpmailer.php is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp-includes/PHPMailer/PHPMailer.php. The PHPMailer class has been moved to wp-includes/PHPMailer subdirectory and now uses the PHPMailer\PHPMailer namespace. in /www/wp-includes/functions.php on line 5051 Deprecated: class-smtp.php is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp-includes/PHPMailer/SMTP.php. The SMTP class has been moved to the wp-includes/PHPMailer subdirectory and now uses the PHPMailer\PHPMailer namespace. in /www/wp-includes/functions.php on line 5051 Wijnen – SaporiSiciliani by Elisa

Onze wijnen komen voort uit kleinschalige en duurzame wijnbouw uit Sicilië. Het betreft “echte“ wijnen met een laag sulfietgehalte (geen hoofdpijn) en geen restanten van chemische pesticiden.

De wijnboeren waar wij mee samen werken werken alleen op natuurlijke, biologische of biodynamische wijze en volgen eeuwen oude agrarische tradities. 
Het zijn kleine familie bedrijven (geen grote wijnconcerns die een standaard product maken) die met trots hun wijngaarden laten zien en met veel passie alle details uitleggen over hun werkwijze. 
Hun ogen glunderen als ze praten over de maand september, wanneer de druiven handmatig geplukt en geselecteerd worden.

De wijngaarden worden gecultiveerd met “controspalliera“ methode of met de traditionele “alberello“ methode, duurder en minder productief, maar met een opbrengst van superieure kwaliteit in termen van smaak, geur en bewaarpotentieel. 

Wij proberen zoveel mogelijk autochtone druifrassen te vinden, zoals de welbekende Nero d’ Avola (krachtig en vol), de Inzolia (de oudste siciliaanse wijnstok), de Grillo (met abrikozen en citrus tonen), de Frappato (vers een zachte smaak met tannine) de Moscato (zoet, fris, aromatisch en nootmuskaatachtig) etc.

Nero d’Avola is een rode wijn welke geproduceerd wordt in heel Sicilië en is afkomstig van de Nero d’ Avola druif. Het betreft een krachtige en volle wijn die door het hoge alcoholgehalte zelfs 15% kan zijn. De beste wijnen komen uit Zuidoost Sicilië (voornamelijk het gebied tussen Noto en Pachino). Het betreft een mooie robijnrode en intens volle wijn – afhankelijk van het type wijngaard, de opstelling en de veroudering; het heeft een smaak met hints van bessen, kersen, pruimen en kruiden, de Nero d’Avola is puur te vinden maar ook in combinatie met andere druifrassen. De oudste en beste combinatie is de Cerasuolo di Vittoria DOCG van Nero d’Avola en Frappato en wordt gemaakt aan de zuidkust van Sicilië tussen Ragusa e Gela. Nero d’ Avola wordt ook vaak met excellente resultaten gecombineerd met Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Inzolia is een zuid Italiaanse witte druifsoort en de oudste druifras van Sicilië. De plant heeft grote trossen maar weinig druiven en de oogst vindt plaats rond de eerste helft van september. De wijnstok is zeer goed bestendigd tegen droge klimaten en heeft een slechte foliation dat een lagere wateropname vereist.

De tros is conisch met twee kleine trossen aan de zijkanten en de druiven zijn eivormig met een gemarkeerde gele kleur. Inzolia wijnen hebben meestal een volle en zachte smaak en een fruitachtige geur.

Past goed bij vis, schaaldieren en lichte gerechten en is daarnaast goed te drinken als een aperitief.

Grillo is een witte siciliaanse druifstok met middel grote druiven van sferische vorm en gele kleur. Het kan tegen zeer hoge temperaturen. De schil is dik en voorkomt daardoor dat het vocht in de druif kan verdampen. In de wijnen die er van gemaakt worden komen abrikozen en citrus tonen naar voren. Het gewas is meestal overvloedig, maar niet alle bodems zijn geschikt voor deze druivenras die zich onderscheid van de andere witte druiven door een veel hogere suikergehalte, naast bepaalde organoleptische eigenschappen. De meeste Grillo wijnen hebben een hoog alcoholgehalte en zijn goed te verouderen. De smaak is full-bodied, met een goede zuurgraad en een evenwichtige zachtheid, goede smaak structuur.

 Frappato is een krachtige plant met groot blad, middelgrote tot grote trossen met een cilindrische of piramidale vorm; de middelgrote druiven zijn bolvormige of ellipsvormig, hebben een dikke schil en de kleur is blauw-paars. De Frappato druiven geven een uitstekende robijnrode wijn. De geur is van fruit en bloemen en de smaak is vers en zacht, zeer harmonieus met evenwichtige tannine.